Milyen fehérjét válasszunk?

 

Nagyon fontos még a fehérje bevitel, mennyisége,minősége! Nézzük át egy kicsit milyen szempontokra figyeljünk oda,ha elkezdjük a fehérje koncentrált bevitelét!

Mindannyian tudjuk, hogy fehérje és fehérje között különbség van. A fehérjeforrásnak különböznek egymástól az úgynevezett biológiai értékük által, amely az emberi szervezetben való hasznosulási képességet jelenti, és egyéb tényezőkben is. Jelentős különbségek mutatkoznak például a kazein (túró), savó, tojásfehérje és más természetes eredetű fehérjék között. Hasonlóképpen különböznek a felszívódást tekintve a fehérje alapú táplálék-kiegészítők, amelyeket koncentrátum- ,izolátum-, hidrolizált formában, ioncserés, mikroszűréses vagy egyéb technológiával állítanak elő

Úgy tűnik, hogy a fehérjeszükségletünk meghatározásában  szerepet játszik az is, hogy milyen forrásból származik. Igen, függ attól, mégpedig akkor, amikor az elfogyasztott mennyiség az RDA-hoz közeledik. De amikor a testépítő kétszer annyi fehérjét fogyaszt, mint az RDA, ez a tényező fokozatosan veszít fontosságából. A fehérjeminőség, viszont kimondottan jelentős a vegetáriánusok esetében. Ezért ajánlott, hogy vegetáriánus testépítők a fehérjebevitel 10%-kal nagyobb mennyiségben vigyék be az előírtaknál, mégpedig minimalizálva a szója alapú fehérje részesedését, amelyet többen kisebb biológiai értékű fehérjeforrásként tartanak számon (aminosav profiljának köszönhetően).

Ami a fehérje termékeket illeti, olyat célszerű választani, amelyik nem okoz emésztési problémákat. Némi időt igényel tesztelésük. Válasszon inkább izolátumokat, amelyek akár 90% fehérjét tartalmaznak, mint a koncentrátumot, amely 20-80%-a tejcukrot (laktózt) tartalmazhat. Az izolátumok emelett könnyebben felszívódnak, és egyszerűbb elkészíteni belőlük a fehérjekoktélt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izmoskockahas.blog.hu/api/trackback/id/tr962651032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása